Säsongens sista föreläsning


Idag var det dags för säsongens sista föreläsning! Jag fick jag glädjen att möta studenterna på Malmö Yrkeshögskola, som utbildar sig i programmering för iPhone och Android.

Föreläsning på Malmö Yrkeshögskola
Föreläsning på Malmö Yrkeshögskola
Till denna föreläsning hade jag förändrat lite av innehållet. Till exempel bytte jag ut några anekdoter från min danskarriär, mot några exempel från både lyckade och misslyckade framträdanden som talare. Jag ville använda mig av exempel som låg närmare i tiden och låg närmare publikens vardag.

Vad är detta för föreläsning?

För er som inte hört föreläsningen, kan jag avslöja att den handlar om hur man kan hitta kraft och motivation när det känns jobbigt. Den handlar både om hur man kan ta sig mot sitt mål, och om vikten av att njuta på vägen dit.

Jag hävdar att om man väntar med att njuta av livet tills man nått sitt mål, är risken stor att man bara går och väntar och väntar eftersom det är inte säkert att vi når dit. Och om man når sitt mål, finns risken att njutningen blir kortvarig, eftersom man ofta snabbt sätter upp nya mål. 

Jag anser att när man mår bra och njuter av sin resa, då tar man vara på sitt liv! Då gör man något meningsfullt. Dessutom är man bättre rustad att lyckas nå sitt mål. Ingen säger detta bättre än Karin Boye i en strof ur hennes dikt “I rörelse”:

Nog finns det mål och mening i vår färd, men det är vägen som är mödan värd.

Jag vill att föreläsningen inte bara ska vara ren informationsöverföring, utan även kan fungera som ett möte mellan mig och publiken. Jag vill att den väcker frågor och uppmuntrar till reflektion.

Jag försöker undvika att föreläsningen blir ytlig och peppande! Jag tror nämligen inte på på pepping och käcka hejarramsor. Jag tror inte det är en särskilt bra metod att säga “Kom igen!”, “Skärp dig!” eller “Ta dig i kragen!” om man vill hjälpa någon att lyckas med något. Mitt mål är att presentera något som går går djupare inom oss. Att hitta din egen styrka och din egen motivation.

En både personlig och vetenskaplig föreläsning

Jag utgår mycket från mitt eget liv, där jag blandar mina egna erfarenheter med forskning på området.Jag vill berätta om de verktyg jag själv använder för finna styrka och mod att ta mig fram mot mina mål. Jag tycker också det är viktigt att kunna hänvisa till forskning inom motivation, av till exempel Carol S Dweck och Edward L. Deci och Richard M. Ryan, och att presentera verktyg och metoder som är baserade vetenskapliga grunder.

En av studenterna uttryckte sig så här efteråt:

Det bästa med föreläsningen är att det fanns ett bra budskap som stimulerade mig till själv-utveckling…till skillnad från andra föreläsningar jag hört som bara är rent struntprat!

Med den feedbacken tar jag nu paus i föreläsandet och ser fram emot lite välförtjänt ledighet. God Jul!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *